De 3/30/300-regel. Elke woning heeft nood aan 3 zichtbare bomen, 30% ‘klimaatgroen’ in zijn omgeving en toegankelijk groen op 300 meter.
De vierdaagse werkweek. Een kortere werkweek zonder loonverlies, zoals in IJsland wijdverspreid het geval is. Daar groeide de economie in 2023 sneller dan in de meeste Europese landen en het werkloosheidscijfers is er een van de laagste in Europa.
Herinvoering van de gastvrijheid. Een gastvrije samenleving, die zorgt voor iedereen naargelang de noden, die rechten respecteert en garandeert. Ook voor nieuwkomers.
Voor nieuwkomers. Terugkeer naar internationale solidariteit en verantwoordelijkheid. Primaat van de rechtsstaat. Ondersteun landen bij opvang, gericht op hogere beschermingsstandaarden, integratie en autonomie. Ingaan tegen dehumaniserend discours!
Voer nu de bouwstop in. Bescherm de resterende open ruimte en koester de laatste stukjes groen. Kleinschalige bosjes en versnipperde stukjes groen opwaarderen en beschermen. Creëer ruimte voor water. Maak het verschil in je eigen tuin.
Twijfel. En besef dat je ook vaak geen gelijk hebt. Aarzel niet om af en toe een bocht te nemen.
Blijf progressief, links, anarchistisch in het leven staan. Met oog voor ubuntu, het Afrikaans concept dat gekenmerkt wordt door verbinding en wederzijds respect. Kies consequent de kant van de zwakkeren in de samenleving. Denk na over hoe het anders kan. Verlies het bredere, internationale plaatje niet uit het oog.
Commons. Van ‘natuurlijke’ bronnen zoals water, grond en fossiele brandstoffen, tot ‘kunstmatige’ bronnen die door mensen zijn gemaakt, zoals kennis, communicatie of data (denk aan een digitale ‘meent’ als Wiipedia). Van klein, zoals in gemeenschappelijke tuintjes, tot groot, zoals een plek als Can Battló – een oude, vervallen textielfabriek in Barcelona die door buurtbewoners werd omgetoverd in een bruisend cultureel centrum, met een bibliotheek, een bar en allerlei activiteiten zoals filmvertoningen en toneelvoorstellingen.
Een gemeenschap bestaat niet bij de gratie van een vastomlijnde gedeelde identiteit, maar bij wat we samen doen. Het verhaal van een gemeenschap kan niet los gezien worden van wat we gemeen hebben, van wat we in materieel opzicht delen. Voorzieningen die verdwijnen, zoals postkantoren in een dorp, zorgen ervoor dat mensen zich ontheemd voelen. Gemeenschap en herverdeling horen bij elkaar.
Verontwaardiging is niet genoeg. Neem ook je verantwoordelijkheid op. De praktische utopie is je afvragen: welke stap in de goede richting kan ik vandaag zetten (en de goede richting is zo veel mogelijk vrijheid voor zo veel mogelijk mensen). Hou het soms klein, ruim het zwerfbvuil in je straat op, plant een boom voor je deur, steek een handje toe bij een voedselbedeling, maak elke dag iets lekker klaar.
Universal Basic Services, een alternatief voor het basisinkomen, dat focust op het beschikbaar stellen van basisdiensten zodat iedereen in zijn/haar basisbehoeften kan voorzien. Denk aan gratis openbaar vervoer, goedkoop internet, etc
Openbaar vervoer. Met de helft van de subsidies die naar salariswagens gaan, zou je het openbaar vervoer kunnen herfinancieren. Met de andere helft kan je het openbaar vervoer zelfs gratis maken. Luxemburg was in februari 2020 het eerste land ter wereld met gratis openbaar vervoer. De kwaliteit of stiptheid van het treinverkeer ging helemaal niet achteruit. Minder files, schonere lucht en meer leefruimte in de steden (dankzij lege parkeerplaatsen) verbeterden vooral de levenskwaliteit en mobiliteit van de Luxemburgers. Openbaar vervoer gratis maken is een realistische, doeltreffende en toekomstbestendige piste om de autoafhankelijkheid van onze samenleving versneld af te bouwen.
Maak van (ook kleine) stations weer levendige ontmoetingsplekken, waar je een koffie kunt drinken, een krant kan kopen en lezen, … Zorg voor een maatschappelijk buurtpunt, een buurtwinkel, een publiek toegankelijk buurtmuseum of een toeristisch informatiepunt, de entree tot een stad of streek voor de recreatieve bezoeker. Herdenk de stationsruimte in samenspraak met verenigingen, lokale overheden en ondernemingen in de buurt van het station.
Laat de natuur de natuur beheren.
(…)