Bomen

Bomen communiceren met elkaar. Niet alleen kunnen ze liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. In “Het verborgen leven van bomen” vertelt boswachter Peter Wohlleben fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld.

Valerie Trouet is dendroklimatoloog. Aan de hand van jaarringen bestudeert ze het klimaat uit het verleden en de invloed ervan op ecosystemen en samenlevingen. In “Wat bomen ons vertellen” toont ze hoe de dendrochronologie zich heeft ontwikkeld tot een van de belangrijkste instrumenten om de complexe interacties tussen bossen, mensen en het klimaat te bestuderen. De rode draad in dit boek is de geschiedenis van houtgebruik en ontbossing, die dendrochronologen in staat heeft gesteld het verleden te bestuderen en een bijdrage te leveren aan de leefbaarheid van onze planeet in de toekomst.

“Het verborgen leven van bomen” (2006) van Colin Tudge onthult hoe bomen leven, groeien en zich voortplanten. Maar ook hoe zij onderling communiceren, samenwerken of strijd leveren. Het boek vertelt waar ze vandaan komen en hoe ze weten wanneer de zon ondergaat. Daarnaast beschrijft Tudge hoe de mens gebruik maakt van bomen en hoe belangrijk bomen zijn voor onze overleving. Informatief en aanstekelijk vol wonderbaarlijke verhalen en verrassende details. Een boek waarin Tudge vol enthousiasme zijn fascinatie voor bomen weet over te brengen
(niet te verwarren met het gelijknamige boek van Peter Wohlleben)

“Tot in de hemel” van Richard Powers is het verhaal van negen mensen die de wereld van de bomen leren zien – en horen. Een laadmeester bij de Amerikaanse luchtmacht die tijdens de Vietnamoorlog gered wordt door een bodhiboom, een verguisde wetenschapster die bomen met elkaar hoort communiceren, een kunstenaar met een bijzondere verzameling foto’s van een bedreigde kastanjesoort. deze drie, en nog zes anderen, allen onbekenden van elkaar, zullen op verschillende manieren betrokken raken bij een laatste, heftige verzetsdaad om de resterende paar hectare oerwoud van het Noord-Amerikaanse continent van de ondergang te redden. “Tot in de hemel” is een verrassende fusie van natuurwetenschap en literatuur, een monumentale roman over bomen en mensen, een meeslepende vertelling over activisme en verzet, en tegelijkertijd een loflied op een wereld naast de onze.

tag : bomen