Traag gegaarde zalm met een zoetzure jeneverbesdressing

Heerlijk makkelijk hoofdgerecht. De zoetzure dressing met kruiden voegt verrassende smaken toe. Kies voor een groot stuk zalm in plaats van kleine moten: zo krijg je een perfecte cuisson.

voor 4 personen

  • 1 kg zalmfilet op het vel

Voor de marinade:

  • 60 ml wijnazijn
  • 60 ml vers citroensap
  • 60 ml vers sinaasappelsap
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 rode ui, gepeld en in flinterdunne plakjes
  • 1 teentje look, gepeld en gekneusd
  • 1 tl korianderzaadjes, gekneusd
  • 1 tl jeneverbessen, gekneusd
  • 1 tl zwarte peperkorrels, gekneusd
  • 80 ml olijfolie

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 160 °C. Leg de zalm in een ovenschotel, wrijf hem in met een beetje olijfolie en kruid met zout. Plaats in de voorverwarmde oven en laat 20 minuten garen.

2. Doe alle ingrediënten voor de marinade, behalve de olijfolie, in een kleine kookpot. Breng zachtjes aan de kook tot de ui beetgaar is. Giet de olijfolie erbij en laat nog enkele minuten zachtjes pruttelen.

3. Haal de zalm uit de oven. Lepel voor het serveren de dressing over de zalm. Het is leuk om dat aan tafel te doen, dan heb je meteen wat ’service aan tafel’. Als je moeilijke eters hebt, kan je de dressing ook apart op tafel zetten, zodat wie wil een stuk zalm zonder garnituur kan nemen.