Ruimtelijk afval

Drie verlaten loodsen op een verhard terrein in Dentergem, tussen akkers en velden. Een ideale locatie om vrachtwagens af en aan te laten rijden is dit niet. (foto: Fred Debrock)
Deze vervallen vlasfabriek langs een oude Leiearm in Wielsbeke ligt al decennia te verkommeren. Een waardevol relict? Of geven we de site beter terug aan de natuur? (foto: Fred Debrock)
Deze zonevreemde villa in Deinze werd in 1989 gebouwd maar nooit afgewerkt. Komt hier ooit nog iemand wonen? Of zou de eigenaar ze beter afbreken? (foto: Fred Debrock)

Vlaanderen staat vol met afgedankte constructies. Ons landschap is bezaaid met leegstaande loodsen en bedrijfsgebouwen, vervallen fabrieken, kazernes, stationsgebouwen of hoeves. Ontelbaar zijn de verlaten parkings of industrieterreinen, werkloze bruggen, wegen en vliegvelden, nooit afgewerkte woningen, in onbruik geraakte waterbekkens, dancings, hotels of maneges. Er spreekt nonchalance uit. Hans Leinfelder, hoofddocent Ruimtelijke Planning van de KU Leuven, noemt het in De Standaard “ruimtelijk afval” en pleit voor opruiming.

Hier blijft ruimtelijk afval gewoon staan

Overschot van gelijk. En toch is het moeilijk afscheid nemen van dit soort nutteloos geworden bouwwerken.