Geroosterde zoete aardappelen met ahorn-cognacglazuur

Zoete aardappelen uit de oven overgoten met gebrande boter en op smaak gebracht met hartverwarmende cognac. Je kan dit sausje makkelijk een dag op voorhand maken en weer opwarmen net voor je de aardappelen serveert.

voor 6 personen

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 100 g gezouten boter
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el cognac (of rode wijn)
  • 1 snuf rode chilivlokken
  • Olijfolie
  • Zwarte peper & grof zeezout
  • Ook nodig: bakpapier

Voor de afwerking:

  • 1 handje gehakte pompoenpitten
  • ½ busseltje bieslook
  • Zoutvlokken of grof zeezout

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C. Was de aardappelen (schillen is niet nodig) en snijd ze doormidden. Doe ze in een grote kom met een scheut olijfolie, een fikse draai van de pepermolen, een snuf grof zeezout en rode chilivlokken. Hussel door elkaar zodat alle aardappelen bedekt zijn met een laagje olie. Leg met de opengesneden kant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in 30 à 45 minuten gaar in de oven.

2. Bak de pompoenpitten enkele minuten in een pan op middelhoog vuur. Roer af en toe om met een houten lepel, zodat ze niet verbranden. Kieper op een bordje om ze te laten afkoelen.

3. Gebruik dezelfde pan om het glazuur in te maken. Smelt hiervoor de boter op middelhoog vuur. Draai af en toe eens rond met de pan en wacht tot de boter lichtjes bruin begint te kleuren. Meng er met een vork of lepel de ahornsiroop en cognac onder (schrik niet, dit bubbelt even). Breng op smaak met een draai van de pepermolen.

4. Leg de geroosterde aardappelen op een schaal en overgiet met het glazuur. Werk af met de pompoenpitten, gesnipperde bieslook en een snuf zoutvlokken.