Met de kap van 15 hectare bos langs de Antwerpse ring – een strook van 1,5 kilometer lang – gaan de Oosterweelwerken in Merksem écht van start. Buurtbewoners, geruggensteund door oppositiepartij Groen, hielden zondag protest. “Wat een chirurgische ingreep zou moeten zijn, wordt een grote kaalslag.”
Op maandag 25 oktober starten de Oosterweelwerken langs de Antwerpse ring in Merksem. Tussen Groenendaallaan en Masurebrug worden de bermen bouwklaar gemaakt. Concreet worden er zes weken lang bomen en struikgewas gekapt. Daarna zal de aannemer werftoegangen aanleggen en werfinrichting plaatsen. Onder impuls van de actiegroep Schijnverbond, die bewoners en buurtverenigingen van de wijken rond de rivier ’t Schijn verenigt, kwamen tientallen omwonenden zondagmiddag samen om hun ongenoegen te tonen. Niet toevallig deden ze dat ter hoogte van de boomhut in de Geertshoek, een populaire speelplek voor de kinderen uit de buurt die straks wordt gesloopt.
“Dit is een harde dobber voor de buurtbewoners”, klinkt het bij het Schijnverbond. “Voor de volwassenen, maar zeker ook voor de kinderen in de omliggende wijken. Ze zijn een groep waar geen aannemer of politicus van wakker ligt. Ze zullen de komende weken honderden bomen én hun zelfgemaakte speelplekken zien verdwijnen. Binnen tien jaar zijn de meesten van hen geen ‘kind’ meer. Want tien jaar, dat is een generatie.”
Het protest van de buurt krijgt bijval van Groen. Volgens de Antwerpse oppositiepartij zullen duizenden bewoners de impact van “de kaalslag” tussen Merksem en de Luchtbal voelen. “De bomen worden allemaal gekapt, en blijven nog vijf maanden liggen. De vergunning voor de tijdelijke ringweg is nog niet verleend en het afschermen van de werf tegen onder andere stof gebeurt pas in het voorjaar van 2022, maar toch starten ze al met het kappen van alle bomen.”
“Wat een brutaliteit waarmee Lantis hier neerdaalt op de Oosterweelwerf”, foetert Antwerps Groen-gemeenteraadslid Wouter van Besien. “Wat een chirurgische ingreep zou moeten zijn, wordt een grote kaalslag. Als dit de voorbode is voor de toekomstige werken, staat ons nog iets te wachten.” Groen dringt erop aan dat de plannen voor de werken worden herbekeken. “Beperk het kappen tot de strook die nodig is voor de aanleg van de Schijnkokers. Ga in gesprek met de bewoners en pas de werfplannen aan hun bezorgdheden aan. Er is nood aan een nieuw plan waarbij elke woonzone een berm, geluidsscherm en stofbuffer heeft.”
Bron: hln.be 24/10/2021