Voetweg aan bos t’ Ename in ere hersteld: “Trage wegen worden massaal herontdekt”

Tijdens de week van de Duurzame Mobiliteit en in aanloop naar de ‘Dag van de Trage Weg’ op 17 oktober heeft de stad Oudenaarde in samenwerking met Natuurpunt en Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen (RLVA) officieel een oude voetweg heropend. Voetweg 16 is voortaan een wandelweg die de Kapellestraat en de Wolvenstraat aan het Bos t’ Ename met elkaar verbindt.

Natuurpunt kocht onlangs een akker aan tussen de Kapellestraat en de Wolvenstraat, aan de rand van het Bos t’ Ename. Door dat gebied loopt officieel buurtweg voetweg 16, maar die werd tot voor kort ingenomen.

“De voetweg dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw en werd dertig tot veertig jaar geleden nog gebruikt”, leggen conservator van Bos t’ Ename Guido Tack en Pieter Blondé van Natuurpunt toe. “Nadien werd de voetweg mogelijk onbewust ingenomen door een boer, die zijn veld tot over de weg ploegde. Nu Natuurpunt de grond heeft gekocht, kunnen we de voetweg opnieuw heropenen.”

Voetweg 16 is voortaan een doorsteek tussen de Kapellestraat en Wolvenstraat met voldoende wandelmogelijkheden door de nabijheid van 14 kilometer wandelpaden.

Van landschap genieten

“Tijdens de coronacrisis werden de trage wegen massaal herontdekt”, zegt burgemeester Marnic De Meulemeester (Open VLD), bevoegd voor Duurzaamheid. “De trage wegen liggen vlakbij, slingeren door landschappen en dorpskernen en bieden een verkeersveilig alternatief. Het is belangrijk om steeds meer trage wegen te heropenen zodat mensen vlot en veilig van natuur en ons mooie landschap kunnen genieten.”

De stad Oudenaarde voorziet deze legislatuur jaarlijks in 70.000 euro om in haar trage wegen te investeren. Schepen van Mobiliteit Peter Simoens (Open VLD) licht toe: “Soms is er zoals bij voetweg 16 niet meer nodig dan een onderhoudsbeurt, maar vaak moeten ook infrastructuurwerken gebeuren zoals bij de heraanleg van de leenvoetweg aan de spoorweg in Bevere het geval was. Gelukkig kunnen we in dat geval rekenen op praktische ondersteuning van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen en subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen. Voor het onderhoud zullen we een beroep doen op onze samenwerking met Grijkoort, een vzw die sociale integratie bevordert en werkkansen biedt aan wie het moeilijk heeft op de arbeidsmarkt”.

Inventarisatie

Samen met Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen heeft de stad Oudenaarde intussen al twee deelgebieden geïnventariseerd. Nu volgen de drie andere deelgebieden: Bevere-Oudenaarde Centrum, Ename-Edelare-Volkegem en Leupegem-Melden. “Voor de twee opgemaakte inventarissen hebben we al een timing en concrete acties vooropgesteld in overleg met de dienst Mobiliteit. Daarover later meer”, besluit schepen Simoens.

Bron: Het Nieuwsblad/Regionaal: Vlaamse Ardennen – Gentse Rand, Di. 28 Sep. 2021