De oogst van deze maand is een dichtregel, een stalen kubus, een natuurtekortstoornis, de vier belangrijkste Portugese dichters en 35 beverdammen.
WOORD
De wereld vandaag
is slowcore,
een slepende
ritmesectie.
– Peter Gizzi
BEELD / Land Art
‘Wild Cube’ van de Oostenrijkse kunstenaar Lois Weinberger is “een stalen constructie die de kunstenaar sinds 1991 op diverse randplekken in en bij steden installeerde. Elke plant waarvan zaad aanwaait, kan binnen deze constructie spontaan en ongetemd ontkiemen en groeien, vaak in contrast met de netjes onderhouden, gecultiveerde natuur erbuiten. Weinberger ‘bevrijdde’ stukjes natuur door er – schijnbaar tegenstrijdig – een omheining rond te plaatsen. Erbinnen kunnen onkruid en wilde planten, die geen rekening houden met afbakeningen, hun gang gaan. De wildgroei in Weinbergers ‘Wild Cube’ staat in contrast met tuinieren, waarbij het beheersen en controleren van de natuur centraal staan, en ook met onze strak gereguleerde maatschappij. Het werk is een lofzang op het ongetemde van onkruid, op het alledaagse, op het vreemde, de vrijheid en de pure natuur.” (S.M.A.K.)
NO COMMENT / De woorden en de dingen
Natuurtekortstoornis – ‘Door het coronavirus hebben mensen ervaren hoe belangrijk de natuur is’, zegt landschapsarchitect Pepijn Verheyen. ‘Uit veel onderzoek blijkt dat de natuur altijd onderschat wordt. Mensen die gaan wandelen, hebben daar nadien altijd een beter gevoel bij dan ze vooraf hadden ingeschat. Bovendien wekte het virus angst en onzekerheid op, waardoor de natuur des te meer als een positieve kracht naar voren kwam. Er vielen zovele sociale gewoontes weg dat onze veerkracht erbij kon inschieten, en dus zochten we compensatie.’ (DS 19/09/2020)
WOORD / Fernando Pessoa
‘Wie zijn de vier belangrijkste Portugese dichters?’ Zo begint een Portugese grap. Antwoord: ‘Fernando Pessoa’. De einzelgänger was in zijn eentje een hele literatuur. De Standaard duikt in Fernando Pessoa’s kist met nagelaten werk.
De man die de hele mensheid was
NO COMMENT
Bever vs mens: 2-0 (DS 30/09/2020 – Dwarsliggers)
Maandag 21 september 2020 – Verschillende bewoners in Lanklaar melden hun wijkagent dat hun achtertuinen onderlopen. Ook een maisveld staat blank. De oorzaak is een van de 35 beverdammen die de beek rijk is. Die constructie blijkt te stevig en bijgevolg te weinig doorlatend, waardoor je aan de ene zijde van de barrage een overvolle beek hebt en een compleet lege aan de andere.
Dinsdag 22 september – De gemeente Dilsen-Stokkem gaat na wat ze kan doen om de situatie onder controle te houden. Doorgaans is het onderhoud van de beek in handen van een Nederlandse firma, maar die kan niet onmiddellijk helpen. Het stadsbestuur schiet zelf in actie en besluit de dam, die bij wet beschermd is, met eigen middelen te verwijderen.
Woensdag 23 september – Na het kappen van overtollig loof bereiken arbeiders de beverdam. Vijf vrachtwagens brengen het puin naar het nabijgelegen containerpark. Om 13 uur slaagt men erin de dam te doorbreken, om 17 uur stroomt het water opnieuw. Vier bevers nemen de vlucht naar de nabijgelegen waterplas het Greven.
Donderdag 24 september – De vier bevers laten zich niet kennen en keren terug. Op dezelfde locatie in de beek starten ze de heropbouw van hun vernietigde dam. Op dat moment ondervindt niemand hinder van de werken.
Vrijdag 24 september – De nieuwe dam verschijnt aan het oppervlak en de realisatie ervan veroorzaakt nog steeds geen hinder. Bevers zijn beschermd en dat geldt ook voor hun dammen, zolang ze geen schade aanrichten. Ergo: je raakt niet zomaar aan dit bouwwerk.
Zaterdag 25 september – Plots komt de eerder aangezochte Nederlandse onderhoudsfirma in actie. Twee van haar arbeiders ruimen de dam opnieuw. Resten van het bouwwerk worden op de oever van de beek achtergelaten. De hele klus neemt slechts 20 minuten in beslag. Wat niet mocht gebeuren, is toch gebeurd.
Dinsdag 29 september – De beverkwestie haalt de nationale media. Wanneer onze fotograaf de plaats delict bezoekt en zich laat rondleiden door een buurtbewoner, blijkt de dam alweer heropgebouwd. Bever vs. mens: 2–0.