Daslookpesto

Pesto hoeft niet per se te bestaan uit basilicum, pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Deze keer kiezen we voor een daslookpesto, gestampt in de vijzel of (makkelijker) gemixt tot je met behulp van de olijfolie alle ingrediënten tot één smeuïge massa krijgt

Daslookpesto maak je in het voorjaar (vanaf april), als de daslook kort maar overvloedig opschiet. Pluk ze niet in de bossen (de plant is beschermd), waar ze in de schaduw in het wild groeit. Kweek ze zelf op een schaduwrijk plekje, het plantje vermenigvuldigt zich makkelijk en na een paar jaar heb je al een mooie oogst. Daslook gebruik je voor de smaak: kruidig, pittig maar ook net iets milder dan knoflook. Daslook heeft bovendien een positief effect op de spijsvertering en op ons immuunsysteem. Het is dus niet alleen lekker maar ook nog eens gezond.

Daslookpesto

Ingrediënten:

  • 100 gram daslook
  • 25 gram peterselie (blad én steeltjes)
  • 70 gram walnoten
  • 1/2 rode peper
  • 100 gram Pecorino
  • zout
  • sap van 1/2 limoen
  • olijfolie

Rooster de walnoten in een droge pan. Rasp de kaas. Verwijder uit de rode peper de zaadjes en zaadlijsten. Mix de daslook, de peterselie, de walnoten, de kaas, de rode peper en het zout. Druppel het sap van de limoen erbij en voeg olijfolie bij tot je een smeuïge pesto krijgt.